FAQ

Heeft u een vraag? Kijk dan zeker bij onze FAQ of surf naar www.tandarts.be voor meer informatie. Uw antwoord niet gevonden? Vul dan ons contactformulier in of contacteer ons telefonisch. We staan graag voor u klaar.

Controle

Om uw mondhygiëne optimaal te houden en problemen te voorkomen of snel op te sporen, raden we u aan om zeker één keer per jaar op controle te komen.

We vinden het zeer vervelend dat u bang bent om te komen, want we willen u juist zo comfortabel mogelijk behandelen. Uiteraard houden we daar rekening mee door u o.a. uit te leggen wat we gaan doen en meer verdoving toe te dienen.

Verdoving

Indien u zowel links als rechts een verdoving nodig heeft, maken we daar twee aparte afspraken voor. De onderkaak kan namelijk niet langs beide kanten tegelijkertijd verdoofd worden, omdat de tong dan naar achteren valt en u moeilijker kan ademen. Bovendien zou een behandeling te lang duren, wat niet gezond is voor uw kaakgewricht.

U mag terug eten en drinken als de verdoving uit uw lip is weggetrokken en u uw lip weer volledig voelt. Tot die tijd loopt u de kans om op uw lip te bijten en uzelf pijn te doen.

Poetsen

Ja, door de rotatie en het secuurder poetsen bereikt u betere resultaten als u poetst met een elektrische tandenborstel. De kleinere, ronde borstel geraakt namelijk beter rond uw tanden. Doordat de tandenborstel de beweging maakt, kan u zich beter concentreren op de positie van de tandenborstel en de volgorde. Op die manier bent u zeker dat u geen plaatsen overslaat.

Het is aangeraden om uw tandenborstel na drie maanden te vervangen of als de haartjes onregelmatig staan. Spoel ook zeker uw tandenborstel goed uit na iedere poetsbeurt om overgebleven bacteriën in de haartjes te verwijderen. Indien u ziek bent geweest, kan u uw tandenborstel best vervangen of eens goed ontsmetten in zout water.

Behalve met een tandenborstel kan u ook met een tongschraper uw tong poetsen. Want ook daar herbergen schadelijke bacteriën zich, die kunnen leiden tot gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem.

Kinderen

Tutjes en duimen leiden tot een open beet en verkeerde tongpositie bij het spreken. We raden aan om hiermee te stoppen vanaf 3-jarige leeftijd, aangezien de tanden verkeerd kunnen groeien en dat moeilijk gecorrigeerd kan worden. Bovendien is het beter om te voorkomen dan later te genezen met een beugel.

Vanaf het moment dat de eerste tandjes doorbreken, begint u met poetsen. Dan verandert namelijk de bacteriële flora in de mond van uw kind. Vanaf 3 jaar begint de wisseling van de tandjes en is het belangrijk om naar de tandarts te gaan. Spelenderwijs stellen wij uw kind op zijn/haar gemak, zodat hij/zij ons leert kennen en vertrouwen.

Voeding

Te veel suikers, zuren en vruchtensappen lossen uw tandglazuur (de beschermlaag rond uw tand) langzaam op, waardoor uw tanden gevoeliger worden en u meer kans heeft op gaatjes. Roken verkleurt uw tandvlees en legt er een hoornlaag over, waardoor tandvleesontstekingen minder goed kunnen worden gediagnostiseerd.

Bescherming

Tandenknarsen beschadigt uw tanden en moet daarom vermeden worden. Maar vaak doet u dit onbewust terwijl u slaapt. Daarom maken we een beschermplaatje op maat. Dat kan u dragen terwijl u slaapt en voorkomt het tandenknarsen.

Het gebit is zeer sterk, maar de impact van een klap kan uw tanden erg beschadigen. Daarom is het aangeraden om een gebitsbeschermer te dragen bij bepaalde sporten. Om de hinder van een gebitsbeschermer tot een minimum te beperken, maken wij gebitsbeschermers op maat.

Wanneer uw tanden los zijn gekomen, bewaar ze dan in melk of water en contacteer zo spoedig mogelijk uw tandarts. Uw tanden kunnen dan terug gepositioneerd en gespalkt worden. Daardoor zullen ze nadien terug vastgroeien.

Esthetiek

Bleaching is het witter maken van uw tanden. Tijdens een bezoek in onze praktijk nemen we een afdruk van uw gebit en maken we een malletje voor uw boven- en onderkaak. ’s Avonds voor u gaat slapen brengt u deze aan met speciale gel. Na een tiental beurten krijgen uw tanden een wittere kleur.